Skip to main content

Video album

Jubileumconcert: een feest in het MCO

Het was even spannend of het publiek na de stille coronatijd de weg weer zou vinden naar een concert van het Toonkunstkoor, maar ja hoor, studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep stroomde tegen acht uur vol met publiek. Men kwam graag luisteren naar de muziek van Mozart en van Hovius, uitgevoerd door het koor en het Dordrechts Kamerorkest. Voor de pauze begeleidde daarnaast Henk van Zonneveld met continuo de uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart.

De bekende Mozartmelodieën, afgewisseld gezongen door het koor en de vier solisten, waren een feest voor het oor. Sopraan Arleen van Wijland ontroerde met het Agnus Dei, dat met de andere solisten en het koor werd afgesloten met Dona nobis pacem. Een bede om vrede die we in deze dagen zo goed kunnen gebruiken.

Na de pauze stond het Zonnelied van Franciscus van Assisi op het programma: Il Cantico del Sole. De dirigent van het Toonkunstkoor componeerde de muziek voor dit lied twintig jaar geleden, dus het was heerlijk voor hem om die muziek weer te kunnen dirigeren.

Het orkest kon daarbij met strijkers, blazers en pauken alles uit de kast halen om de muziek te spelen, die de schepping uitbeeldt. Het koor bezong de stralende zon en de alt Anne-Marieke Evers liet met haar stem de maan zachtjes opgaan. De partij voor de tenor Arco Mandemaker had heel veel lijnen die de wind bezongen en de bas Bram Trouwborst bezong pittig het vuur. Arleen van Wijland kon wat rustiger het water laten kabbelen. Zo werden alle elementen bezongen om de Schepper te eren.

Met recht een feestelijk jubileumconcert op deze twaalfde november met een Toonkunstkoor Hilversum dat al 140 jaar bestaat.