Toonkunst Nieuws

Lucie Smallegange 1925 - 2022

2022 11 LucieOp 17 november is ons erelid mevrouw Lucie Johanna Smallegange - Wolthers Benier overleden. Na haar jarenlange actieve inzet voor het Toonkunstkoor Hilversum bleef zij ook de laatste jaren het koor trouw volgen en toonde zij haar betrokkenheid. Zij was nog altijd aanwezig bij de concerten, zo zat zij bij het laatste concert op 12 november nog vooraan te genieten in het MCO. Wij gedenken haar in dankbaarheid en wensen de familie sterkte bij het gemis van deze bijzondere vrouw.

Jubileumconcert: een feest in het MCO

MCO concert 12 11 2022Het was even spannend of het publiek na de stille coronatijd de weg weer zou vinden naar een concert van het Toonkunstkoor, maar ja hoor, studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep stroomde tegen acht uur vol met publiek. Men kwam graag luisteren naar de muziek van Mozart en van Hovius, uitgevoerd door het koor en het Dordrechts Kamerorkest. Voor de pauze begeleidde daarnaast Henk van Zonneveld met continuo de uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart.

De bekende Mozartmelodieën, afgewisseld gezongen door het koor en de vier solisten,  waren een feest voor het oor. Sopraan Arleen van Wijland ontroerde met het Agnus Dei, dat met de andere solisten en het koor werd afgesloten met Dona nobis pacem. Een bede om vrede die we in deze dagen zo goed kunnen gebruiken.

Na de pauze stond het Zonnelied van Franciscus van Assisi op het programma: Il Cantico del Sole. De dirigent van het Toonkunstkoor componeerde de muziek voor dit lied twintig jaar geleden, dus het was  heerlijk voor hem om die muziek weer te kunnen dirigeren.

Het orkest kon daarbij met strijkers, blazers en pauken alles uit de kast halen om de muziek te spelen, die de schepping uitbeeldt. Het koor bezong de stralende zon en de alt Anne-Marieke Evers liet met haar stem de maan zachtjes opgaan. De partij voor de tenor Arco Mandemaker had heel veel lijnen die de wind bezongen en de bas Bram Trouwborst bezong pittig het vuur. Arleen van Wijland kon wat rustiger het water laten kabbelen. Zo werden alle elementen bezongen om de Schepper te eren.

Met recht een feestelijk jubileumconcert op deze twaalfde november met een Toonkunstkoor Hilversum dat al 140 jaar bestaat.

Bekijk de video opname van het concert: Jubileumconcert in het MCO. (Deze keer door technische perikelen een meer dan gebruikelijk onrustige opname). Ook een paar foto's in het fotoalbum, inclusief enkele foto's van Erik Kijne.

Krönungsmesse en Il Cantico del Sole

laatste definitief affiche voor concert 12 november 2022De volgende uitvoering in dit jubileumjaar zal 12 november plaatsvinden in het MCO te Hilversum en bestaat uit twee delen.

Voor de pauze brengt het koor de Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart, zo genoemd omdat het werk is gebruikt tijdens de kroning van keizer Leopold II tot koning van Bohemen in Praag.

Tijdens het tweede deel zingt het koor een werk van de eigen dirigent Nico Philipp Hovius, een werk destijds speciaal gecomponeerd voor het lustrum van 20 jaar geleden en zeer de moeite waard en geschikt om het tijdens dit jubileum te zingen. “Il Cantico del Sole” is gecomponeerd op de tekst van het befaamde “Zonnelied” van St. Franciscus van Assisi.

Toegangskaarten inclusief programmaboekje, te verkrijgen via de website van het MCO, kosten € 27,50 pp. Jongeren tot 18 jaar betalen € 15.

 

 

Happening in De Hof

publiek De Hof juli 2022 w1200
Heel Hilversum was uitgelopen om het Lustrumconcert van het Toonkunstkoor Hilversum mee te maken. Onder de bomen van De Hof genoot het toegestroomde publiek van de Verknipte Koorzanger, een compositie van de dirigent Nico Hovius. Hij schreef de Koorzanger tien jaar geleden en een groep koorleden herschreef de tekst voor het 140-jarig jubileum van het koor. Met veel aandacht voor de tijd dat het koor niet kon zingen door de coronapandemie en met een juichend slotakkoord nu de koorleden weer volop koorzanger kunnen zijn. Het concert werd ingeleid door twee dames die wel uit de tijd leken te komen van de oprichting van het koor. Het koor werd begeleid door een muziekband, ingespeeld door de dirigent en afgespeeld door technicus Max. Sopraan Arleen van Wijland jubelde haar hoge noten boven het koor uit en Mischa van der Wekken liet zijn saxofoons prachtig klinken in de zomeravondlucht. Na de swingende toegift over de Koorzangeres uit het Gooi proostten alle aanwezigen met elkaar op het jubileum van dit koor dat Kwaliteit én Gezelligheid in haar vaandel draagt.

Foto Mieke van Drimmelen. Meer foto's in het Fotoalbum 2022.

Inmiddels staat de video van het concert op onze website.

Feestelijk Jubileumconcert 13 juli 2022

1 definitief affiche voor De Hof 2022
Toonkunstkoor Hilversum jubileert in Stadstuin “De Hof” met “De Verknipte Koorzanger.” Met deze uitvoering viert het koor haar 140-jarig bestaan.
Extra reden voor een feestelijke uitvoering is het feit dat het jubilerende koor weer mag optreden na twee jaar van afwezigheid vanwege de coronapandemie.

Waar kan een jubilerend koor nu beter over zingen dan over wat het betekent een koorzanger te zijn. Tien jaar geleden heeft het koor tijdens het 130-jarig jubileum het stuk “De Koorzanger” uitgevoerd. Voor dit jubileum is dit stuk weer tevoorschijn gehaald. De muziek, gecomponeerd door Nico Philipp Hovius, de dirigent toen en nu, is hetzelfde gebleven, zo niet de tekst. Evenals destijds hebben een aantal koorleden onder leiding van tekstschrijver Gert Jan Slump teksten geschreven. Het is het verhaal van de ervaringen van de afgelopen twee jaren met het coronavirus. Wat betekent het voor een koorzanger niet samen te mogen zingen, geen concerten te kunnen geven, angst om elkaar te besmetten, de eenzaamheid om thuis achter een scherm te zingen maar elkaar niet te horen, enzovoorts, maar ook de vreugde bij een koor te horen dat ook deze moeilijke periode heeft kunnen doorstaan. Er werd geknipt, herschreven en geplakt en zo ontstond “De Verknipte Koorzanger.” Dit stuk wordt 13 juli uitgevoerd in De Hof.

Medewerking wordt verleend door sopraan Arleen van Wijland en saxofonist Mischa van der Wekken. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Van zijn hand zijn tevens de arrangementen voor de saxofoon.

Het concert in Stadstuin De Hof, Torenlaan 24-A, is gratis en begint om 19.45 uur. De Hof heeft verschillende ingangen, o.a. aan de Oude Torenstraat en de Torenlaan. Bij regen wordt er uitgeweken naar de Grote Kerk, Kerkbrink 4 Hilversum

Na afloop van het optreden kunt u genieten van een hapje en een drankje waarmee  deze feestelijke avond wordt afgesloten.

Het verdient aanbeveling zelf een stoeltje of kleedje mee te nemen.

Herdenkingsconcert 2022

2022 05 04 Herdenkingsconcert 1 overzichtNa tweeënhalf jaar stond het Toonkunstkoor Hilversum weer op het podium om een concert te geven. En meteen met een indrukwekkend stuk muziek: Zij voerden onder leiding van Nico Philipp Hovius het Requiem van Duruflé uit in de Grote Kerk na de dodenherdenking.

Het Requiem schildert muzikaal in een pittige polyfonie de dag des oordeels, maar aan het eind zingen de sopranen op hoge toon het ingaan in het paradijs van de overledenen. Henk van Zonneveld speelde op het kerkorgel, waarbij letterlijk alle registers werden opengetrokken. Bariton Jaap Roos vertolkte zijn partij gevoelig en de sopraan Arleen van Wijland ontroerde de luisteraars met het Pie Jesu.

In deze tijd van oorlog in de Oekraïne trof vooral het prachtig gezongen Kyrie: Heer, ontferm u.

Zo werd het een passend herdenkingsconcert op deze vierde mei.

Herdenkingsconcert Toonkunstkoor Hilversum 4 mei 2022

4 mei 2022

 

 

 

 

 

 

Het is nog maar twee jaar geleden dat de dodenherdenking op 4 mei in het teken stond van 75 jaar vrede na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.
Het herdenken van de slachtoffers van  oorlog en geweld  is en blijft ontzettend belangrijk. De recente verschrikkelijke gebeurtenissen in het Oosten van Europa laten ons inzien dat het leven in vrede verre van  vanzelfsprekend is.
Na twee jaren van online herdenkingen vanwege de coronapandemie is het nu extra waardevol  weer een echt herdenkingsconcert te kunnen geven.

Het herdenkingsconcert vindt dit jaar plaats in de Grote Kerk op de Kerkbrink 4 te Hilversum. Gebracht wordt het Requiem opus 9 van Maurice Duruflé.
Solisten zijn sopraan Arleen van Wijland en bariton Jaap Roos.
Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Het herdenkingsconcert begint na afloop van de dodenherdenking in het Rosarium om 20.45 u. De Grote Kerk ligt op ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf het Rosarium. De Grote Kerk zal tevens toegankelijk zijn via de ingang aan de Torenstraat.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.

Concert 20 november afgelast

MCOHet geplande concert van de HOV samen met het Toonkunstkoor Hilversum op 20 november in het MCO kan helaas niet doorgaan. De oplopende coronabesmettingen die ook het koor hebben getroffen zijn er de oorzaak van dat deze zeer moeilijke beslissing genomen moest worden. Na de aanvankelijke vreugde van eindelijk weer kunnen repeteren door koor en orkest is het heel naar dat zo vlak voor de concertdatum de corona weer roet in het eten gooit. 

De bezoekers die reeds kaarten hebben gekocht zullen bericht krijgen van het MCO. Terugbetaling van de bij het MCO bestelde kaarten wordt ook door het MCO geregeld. Kaarten die rechtstreeks via het Toonkunstkoor en de HOV zijn gekocht, worden door de verenigingen zelf gerestitueerd.

Twee Hilversumse muziekverenigingen samen in concert

definitief gecorrigeerd Ontwerp affiche HOV Toonkunst concert 2021 v2
De Hilversumse Orkestvereniging (HOV) en het Toonkunstkoor Hilversum geven zaterdag 20 november een gezamenlijk concert in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. De aanvang van het concert is om 20.00 uur.

De HOV en het Toonkunstkoor Hilversum zijn twee verenigingen die reeds zeer lange tijd deel uitmaken van het amateur koor- en orkestleven in Hilversum.

De HOV, opgericht op 18 september 1931, viert dit jaar haar 90 jarig jubileum. Toonkunstkoor Hilversum hoopt in 2022 haar 140 jarig bestaan te vieren.

De lange en moeilijke maanden waarin er door de corona niet gerepeteerd en gemusiceerd kon worden, betekenden een unicum in het bestaan van beide verenigingen. Daarom is het in dit jubileumjaar van de HOV extra feestelijk dit concert gezamenlijk te kunnen geven.

De HOV, gedirigeerd door Paul van der Reijden begint deze avond met de “Ouverture Coriolanus” van Ludwig van Beethoven en “Serenade voor blazers in Es” van Richard Strauss.

Het Toonkunstkoor Hilversum zingt tussen deze twee instrumentale stukken het lied “Hör mein bitten” van Felix Mendelssohn onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Solist in dit stuk is de sopraan Arleen van Wijland; Henk van Zonneveld begeleidt het koor op orgel/piano.

Tijdens het tweede deel van de avond voeren de HOV en Toonkunstkoor Hilversum gezamenlijk het “Gloria” van Antonio Vivaldi uit onder directie van Nico Philipp Hovius.

De solisten zijn dan de sopraan Arleen van Wijland en de alt Anne-Marieke Evers.

Toegangskaarten inclusief programmaboekje € 20,-, jongeren tot 18 jaar € 10,- te bestellen via mcogebouw.nl

Voor het bezoeken van het concert heeft u – naast een kaartje voor het concert – een bewijs van vaccinatie/testen/herstel, oftewel een ‘coronatoegangsbewijs’ nodig. Deze verplichting geldt voor alle bezoekers boven de 13 jaar. Het coronatoegangsbewijs kan een QR-code zijn in de CoronaCheck-app of een uitgeprint bewijs. Het kan zijn dat naar uw ID-bewijs wordt gevraagd ter verificatie van uw coronatoegangsbewijs.

Eerste buitenrepetitie 14 juni 2021

2021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 004Voor het eerst sinds de maandenlange lockdown oefenen we weer samen. Wel in twee groepen en lekker buiten in de lommer- en bloemrijke tuin van Oda en Paul van Waes.

Nico laat ons bekende en nieuwe canons zingen, zodat we weer kunnen wennen aan het samen musiceren. De zanglijster in de boom vindt dat ook fijn en zingt lustig mee!

 

 foto Mieke tuin Oda

 

2021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 0102021 06 14 buitenrepetitie bij Oda 007

 

Dodenherdenking 4 mei 2021

2021 04 29 opname voor 4 mei 011

Voorgaande jaren gaf het Toonkunstkoor Hilversum altijd een Herdenkingsconcert op 4 mei om half negen. Dit jaar hebben we om half negen een video online gezet waarin een aantal koorleden zelfgeschreven gedichten voordragen en de sopraan Arleen van Wijland het lied A Chloris van Reynaldo Hahn ten gehore brengt. Zij werd daarbij begeleid op piano door Henk van Zonneveld.

Zo hopen we toch enigszins een bijdrage te leveren aan het herdenken.

Concerten afgelast

2018 05 04 tulpen 003Begin maart meldden we: 
"Dit jaar staat voor het Toonkunstkoor Hilversum voor een groot gedeelte in het teken van Vivaldi."

Helaas staat het leven nu al weken in het teken van het coronavirus, hetgeen betekent dat het Herdenkingsconcert op 4 mei niet door zal kunnen gaan. Het oefenen van de prachtige muziek van Vivaldi is wreed onderbroken door dit virus en zal dit jaar ook niet meer worden hervat door het Toonkunstkoor. Dit omdat de uitwisseling met een koor uit Engeland, een evenement dat dit jaar op het programma stond en waar Vivaldi de boventoon zou voeren, ook is afgelast.
Voorlopig zal het koor in ieder geval tot 1 juni niet repeteren. Hierdoor komt ook het traditionele zomerconcert in De Hof in Hilversum begin juli te vervallen.

In deze moeilijke tijd is muziek belangrijk en betekent een troost voor velen.
Blijf zingen en blijf gezond! 
 Geniet ook van onze eerder uitgevoerde concerten die u op deze website kunt vinden onder de knop Kijk en Luister naar het koor.

Minicollege Nico Philipp Hovius

2021 01 07 niet zingen 001
Nu ons door het rondwarende virus beleefd wordt verzocht niet te zingen, wil onze dirigent Nico Philip Hovius toch bijdragen aan de ontwikkeling van het koor. Hij houdt daarvoor twee lezingen, op maandag 18 en op maandag 25 januari om 20.00 uur.

De lezingen zijn te volgen via een livestream op YouTube. Thema voor de eerste lezing is: Oorsprong en ontwikkeling van de Westerse muziek tot het jaar 1600.

Onderstaande link geeft je toegang tot Nico's  Live-YouTube kanaal en is via computer, tablet of telefoon te volgen. 

Behalve luisteren naar de lezing kun je ook  reageren via de live chat. 

De eerste lezing is te volgen via de volgende link: https://youtu.be/NZ4nS6IWGxM.

Herdenkingsconcert 4 mei 2020

2020 affiche 4 mei definitief 1156891422
We herdenken dit jaar dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd.  Het Toonkunstkoor Hilversum vindt het daarom van extra betekenis dit jaar de traditie van een herdenkingsconcert in ere te kunnen houden in de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Bergweg 6 te Hilversum.

Het koor zal Het Credo RV 591 en delen van het Magnificat RV 610 van Antonio Vivaldi ten gehore brengen. Een koorsoliste zingt de solopartij, Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Stadsdichter Mieke van Zonneveld  zorgt voor een extra dimensie door het voordragen van enkele gedichten  over oorlog en vrijheid.

Het concert vindt plaats na de dodenherdenking in het Rosarium en begint na afloop van de plechtigheid rond 20.30-20.40 uur.  De deuren van de kerk zullen worden gesloten bij aanvang van het concert. Het is dan niet meer mogelijk de kerk te betreden.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.

Het Toonkunstkoor Hilversum is het kerkbestuur van de Evangelisch Lutherse kerk zeer erkentelijk dat er dit jaar nog gebruik gemaakt mag worden van deze kerk voor dit concert.

Uitstel Najaarsconcert

2019 11 22 Generale Mozart Bach 004

Begin maart nog meldden we “Dit jaar staat voor het Toonkunstkoor Hilversum in het teken van Vivaldi” om vervolgens aan het einde van die maand te moeten melden dat het leven “nu al weken in het teken van het Coronavirus staat”. De weken zijn lange maanden geworden waarin het koor niet heeft kunnen repeteren. Of en op welke manier het koor na de zomervakantie de repetities zal kunnen hervatten is nog niet duidelijk. Dit betekent in ieder geval dat het reeds aangekondigde najaarsconcert op 28 november niet zal doorgaan. Het programma met het Requiem van Maurice Duruflé en het Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré zal worden uitgevoerd op een nog nader te bepalen datum. Zodra er meer bekend is over het hervatten van de repetities en dus met het instuderen van dit mooie programma wordt er een datum gepland voor deze uitvoering.

Laten we hopen dat het virus niet weer opleeft, zodat de leden van het Toonkunstkoor na de zomervakantie weer heerlijk kunnen en mogen zingen met elkaar.

Houd de website in de gaten voor meer nieuws!

Overweldigend Requiem van Mozart

Koor en orkest MCOOntroerd en enthousiast reageerde de uitverkochte zaal in het Muziekcentrum van de Omroep op de uitvoering van het Toonkunstkoor Hilversum van het Requiem van Mozart. Het koor, de solisten en het orkest beantwoordden de energie van de dirigent Nico Philipp Hovius met een geweldige uitvoering van dit muzikale meesterwerk. Overweldigend in de sterke passages en gevoelig in de zachtere gedeeltes. 

Voor de pauze genoot het publiek al van de cantate Himmelskönig, sei wilkommen van Bach, met een wat lieflijker kijk op het hiernamaals dan in het Requiem wordt voorgespiegeld. Het Barokorkest Cappella Maria Barbara onder leiding van Henk van Zonneveld verraste het publiek daarna met een mooie uitvoering van Bachs soloconcert BWV 1054. De authentieke barokinstrumenten gaven een prachtige kleur aan dit muziekstuk. 

(foto Harry Vogels)

2019 11 23 Concert Mozart en Bach MCO 095

Bijzondere Herdenking 4 mei

2019 05 04 Herdenkingsconcert 39Dit jaar 2020 kunnen we niet ons traditionele Herdenkingsconcert geven, daarom is er een andere manier gevonden om toch samen stil te staan bij de Dodenherdenking.

Op 4 mei kan iedereen via onze website luisteren naar het concert dat wij gaven op 4 mei 2019 met het Miserere, het Ave Maria en het Stabat mater van Joseph Rheinberger. Ook komt er een nieuwe video op de website van Mieke Van Zonneveld die enige gedichten over oorlog en vrijheid voor zal dragen.

Zo hopen we toch enigszins samen te zijn bij het herdenken.

Toonkunstkoor Hilversum naar het MCO

MCO
Nadat het Toonkunstkoor Hilversum jarenlang goed bezochte concerten heeft gegeven in de Grote Kerk aan de Kerkbrink in Hilversum, verhuist het koor dit jaar naar het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan om daar een concert te geven.  In het MCO-gebouw voert het Toonkunstkoor Hilversum zaterdag 23 november 2019 om 20.00 uur het Requiem van W.A. Mozart uit. Deze entourage garandeert een mooie avond uit voor het publiek met een goede akoestiek in de muziekzaal. We hopen dat ons trouwe publiek de weg naar het MCO weet te vinden om daar te genieten van dit geliefde werk van Mozart en een cantate van J.S. Bach.