Skip to main content

Toonkunst Nieuws

Toonkunstkoor bezingt het ontstaan van Hilversum

2024 Hille voor de som Toonkunstkoor Hilversum onthult met het Hofconcert op 10 juli 2024 hoe Hilversum aan haar naam kwam.

Toonkunstkoor Hilversum brengt woensdag 10 juli 2024 een feestelijk programma in Stadstuin De Hof in het kader van Hilversum 600 jaar. Zij bezingt dan de Sage van Hille, over het ontstaan van de naam van het mooie Hilversum. Dirigent Nico Philipp Hovius componeerde het stuk op een tekst van Gert Jan Slump.

Het concert begint om 19.30 uur. Stadstuin De Hof heeft verschillende ingangen, onder andere aan de Oude Torenstraat en de Torenlaan. Bezoekers worden verzocht zelf een stoeltje of kleedje mee te nemen. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte kosten wordt zeer op prijs gesteld. Doneer na afloop ter plaatse of (alvast) online via onze Donatiepagina.

Na afloop van het optreden kan het publiek zoals altijd nog genieten van een speciaal hapje en een drankje waarmee de avond wordt afgesloten.

Bij slecht weer wijkt het koor uit naar de Grote Kerk aan de Kerkbrink, dus het concert gaat altijd door! 


De naam Hilversum is volgens de Sage van Hille ontstaan uit de woorden Hille voor de som!

Langeleden toen Laren nog Laer heette woonde daar Baldrick samen met zijn dochter Hille. Baldrick dobbelde graag. Maar wat onschuldig begon werd een gokspel waar hij steeds bij verloor. Baldrick verspeelde al zijn geld en bezit, en zelfs zijn huis werd inzet van het spel. Ook dat verloor hij. In de overtuiging dat hij alles terug kon winnen zette hij zijn laatste troef in. Zijn dochter werd inzet van zijn speldrift. Hille vluchtte weg uit Laer de bossen in en ontmoette Wodan, de god van de wilde jacht. Deze ontstak in toorn toen hij hoorde wat er was gebeurd. En hij vond niet alleen de vader maar eenieder in Laer schuldig aan dit leed. Wodan vervloekte Laer en sprak geluk uit over de plek waar Hilversum ontstond. Hoe de sage ten einde liep is te horen tijdens het Hofconcert.


Op het affiche met de aankondiging van het concert staat als symbool voor het 600 jarig Hilversum de skyline afgebeeld zoals die ook verkrijgbaar is als wanddecoratie. Toonkunstkoor Hilversum bedankt de bedenkers en ontwerper van Woodwidecities voor hun toestemming om deze skyline zo af te beelden. Voor meer informatie zie https://www.woodwidecities.com/collections/skyline-hilversum.