Toonkunst Nieuws

Componist Hovius over de Song of Solomon

 

Onze dirigent Nico Philipp Hovius heeft de Song of Solomon gecomponeerd ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het Voorschotens Kamerkoor in 1999. We laten hem aan het woord nu wij dit stuk van zijn hand gaan uitvoeren op 3 juli 2013 in de Hof:

 

Hofconcert 2008w400

Het is een selectie uit de teksten van het Hooglied, toegeschreven aan koning Salomo (972-932 v. Chr.). Ik heb hiervoor twee verschillende Engelse vertalingen gebruikt. Dit om de simpele reden dat de ene tekst beter te toonzetten is dan de ander. Eén van de theologische opvattingen is dat het Hooglied een gesprek is tussen de Bruid (kerk van Christus) en de Bruidegom (Christus). Hiermee worden de teksten in een figuurlijke context geplaatst. Ik ben ervan uitgegaan dat de teksten gaan over de aardse liefde, het verlangen naar de ander.

 

Deze drieduizend jaar oude teksten zijn tijdloos en passen zonder enige aarzeling bij de mens van vandaag. Zij beschrijven de gevoelens over verlangen, het wegdromen in fantasieën over ontmoetingen in prachtige tuinen en je toch ook laten weerhouden om wat anderen ervan vinden. Teksten die zo uitgesproken over de liefde gaan vragen, wat mij betreft, om een romantisch idioom. Mijn uitgangspunt was om een “klassiek romantische popsong” te componeren, toegankelijk en herkenbaar voor uitvoerder en luisteraar.