Skip to main content

Toonkunst Nieuws

Herdenkingsconcert 4 mei 2023

Affiche voor 4 mei 2023

Het herdenkingsconcert vindt plaats in de Grote Kerk op de Kerkbrink 4 in Hilversum. Het concert staat dit jaar in het teken van de muziek van componist Felix Mendelssohn Bartholdy.

Na een jaar van oorlog en geweld lijkt de vrede eens zo ver weg. De verschillende media vermelden dagelijks de afschuwelijke gebeurtenissen aan de randen van Europa en in de rest van de wereld. Herdenken is en blijft noodzakelijk opdat we niet vergeten, omdat we niet mogen vergeten. Muziek brengt ons dichter bij het doorstane leed en verdriet maar kan ook wonden verzachten en helen.

Het Toonkunstkoor Hilversum brengt tijdens dit jaarlijkse herdenkingsconcert drie liederen van Felix Mendelssohn Bartholdy: psalm 42 “Wie der Hirsch schreit”, “Hör mein Bitten”  gebaseerd op psalm 55 en “Verleih uns Frieden” naar een gebed van Luther.
De componist weet met deze drie liederen heel treffend de verschillende emoties te verklanken behorende bij de teksten die de angst voor de vijand, de ontreddering, de schreeuw om verlossing en het verlangen naar vrede weergeven.


Soliste bij dit concert is de sopraan Arleen van Wijland. Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het geheel staat onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius.

Het herdenkingsconcert begint om 20.45 uur, na afloop van de dodenherdenking in het Rosarium. De Grote Kerk ligt op ongeveer 10-12 minuten lopen vanaf het Rosarium. De Grote Kerk zal tevens toegankelijk zijn via de ingang aan de Torenstraat.

De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte ter tegemoetkoming in de kosten.